KISAH IMAN MINGGU LEPAS.....

Ok entry kali nie iman nak citer kemana iman pergi sepanjang 4 hari minggu lepas.....start hari jumaat sampailah hari isnin (semalamlah tue.....)
So layanjerlh cerita iman nie erk, tapi iman xde gmbrlh nak upload sebabnyer ibu kesayangan iman lupe bawak camera, heheeh tue ayah ckp ,yeye ibu iman charge batery tp akhirnyer.............uwaaaaaaaaaaa xde gmbr kenangan. Nak guma hp, hp ibu lak di takdirkan rosak........adush dugaan tol utk ibu...;p

KHAMIS (malam)

Ibu lek dr keje, lelepak jap...mandikan iman tgk tv, kitorang tggu ayah lek sebenarnyer sbb malam nie kitorang nak gerak g umah mak ngah kat pahang.....tapi ibu kate x pasti lagi sbb tok ndak masuk spital tgh hari td, so tggu nak tgk condition tok ndak dulu...erm x kisah lah memana janji iman ade ibu dan ayah....hehehe. Pas ayah lek, ayah mkn jap, pastu ktorg gerak lek umah ktorg kekemas, ayah kate jadi g umah mak ngah tp ayah nak g spital dulu tgk tok ndak, so nnt jumpe y lain kat tol gombak jer..so pas kemas tue dlm kul 8. ktorg gerak g umah atuk lek jap, sbb ibu tertinggal hand bag ibu kat umah atuk, erm ibu basuh botol iman dulu, pas dah settle semua baru ktorg gerak g shah alam tgk tok ndak. Tok ndak masuk selangor medical centre, mase ktorg smp tue fmly tok ndak semua ade, so tgk tok ndak pun dh ok, leh borak semua...so xde pepelah...heheheeh leh ler iman g jumper mak ngah iman....:D, dlm kul 9 lebih kat kul 10 ktorg gerak dr shah alam g pahang, jmper y lelain kat tol gombak....ingatkan ktorg paling lmbt rupenyer ktorg y terpaksa tggu diorang hampir setengah jam gak lah.....Dalam kul 11 baru diorg smp, so kak long nurul naik ngan iman...heheheh iman dah tdopun time tue kat belakang.....kitorang g 3 biji kereta....kereta ayah ( iman, ibu, ayah, ngan kak nurul ) kereta pak long ( pak long, mak long, atuk, atin, abg nami, kak nur ngan nuha), kete pakcik lak ( pasangan pengantin baru pakcik , makcik, maksu ngan paksu).Kitorang xde berenti memanapun kecuali kat bentong sbb ibu nak terkucil ,alaaaaaaa bkn ibu jer ramai y nk terkucil hehehehe tp sbb ayah master so yang lain kene ikutlah mane ayah bawakkan...hehehehe......

Kitorang smp kat rumah mak ngah dalam kul 2 lebih, umah mak iman kat bukit tungku, atas skit felda koyan, erm smp jer memasing ah kebulur, hehehe maklumlah ktorg mmg terkejar² nak gerak td sbb nak g spital, kat umah lak makan bakso jer mane nak kenyang...nasib mak ngah masak nasi ngan lauk.......smbl ikan + sup sayur + ulam petai....hehehe meleleh, walaupun simple...( mase nie iman dah terbongkang tdopun sebenarnyer.......)tp dalam 10 min iman terjaga sbb ramai sgt y geram tgk iman tdo, so diorg kacau....jelez tol...dlm kul 3 mcm tue ktorg smbg tdo, iman x puas g main sebenarnyer, tp ibu ngan ayah dh paksa iman tdo...hahahahaah gpun esok ktorg nak jalan jauh g....

JUMAAT

Pepagi kitorang semua dah bangun, sebab ari nie kitorang nak g KELANTAN,antar paklong nuar kawin...erm so xcited lah memasing sbb ibu kate ibu last g kelantan mase kekecik dulu.......lame kan x gie....so sbb ikut pahang ayah gak ler y jadi master kat depan....dlm 60km b4 smp gua musang kat merapuh, kitorang dh sangkut dlm jam, ingatkan kejap jer, rupenyer ade lori treller terbalik. uwaaaaaaaaaaa lame tue iman y cun + cute nie terus x cute jadi jer, mane taknyer dr kul 10 pagi ktorg kat situ smp kul 1 lebih , ade nenek tue alik kesian dr kul 7 pagi, xleh nk jalan.......treller tue melintang atas jalan...iman smp buka bajulh.ish...ish..... rase mcm nak patah lek jer, tapi xleh gak sbb belakang kete mmg panjanglh, smp ade y bergaduh sbb mengahalang lalu lintas, eeeeee ialah kan memasing dah panas hati + lak ngan cuaca panas terik.....
Kitorang smp kat tempat y di janjikan lebih kurang dlm kul 2 lebih dekat kul 3. iman ingatkan dah smplah tempat y di tuju rupenyer uwaaaaaaaaaaaa jauh g, dlm kul 7 baru kitorang smp kat umah kenduri....kenapalah pak long cari org jauh ...:(( Sesampai jer, kitorang terus di jamu makan...hahaha mmg itu y di tunggu mmg lapar sesangatlh....pas magrib kitorang g chalet y pak long sewakan, pas mandi jer ibu tdo jap sbb kepala ibu dah berdenyut sakit sangat...kesian kat ibu, tapi mmg cuaca panas sgt, kat kelantan nie laik terasa bahangnyer, mungkin sbb tepi pantai kan xtaulh...... Mlm pas ibu bangun, mkn , heheeh ibu mmg kuat mkn tp tuelah x bebesar gak......mane ntah ibu simpan, ibu ajak ayah ngan iman lepak tepi pantai.....so mase lelepak tue, ibu ckp ngan iman, ari nie ibu izinkan iman main pasir, hehehe tapi iman g makan pasir tue, kui!kui! menjerit ibu kat iman....heheeheh sorry ibu.....mlm iman mmg susah sgt nak tdo sbb panas y amat²...iman siap mengamuklah sbb panas sangat, nk ckp panas x pandai laik, so menangis dan mengamuk jerlah y mampu iman wat...ntah pukul berapa iman terlelap imanpun tak tau...tetau jer dah pagi...heheheehehe


SABTU

Ari nie majlis kahwin paklong nuar, so pas bgn tdo, ibu mandikan iman, lelepak jap sementara tggu mak ngah smp, mak ngah smp lewat sbb pak ngah kene keje ari jumaat tue, so pas semua dah siap ktorgpun bergerak ker rumah pengantin, awal lah, dlm kul 11 mcm tue dah sanding, kul 12 kitorang dh siap mkn, dan dah ready nk bergerak g TERENGGANU lak....pas solat zuhur, ktorg gerak g TERENGGANU, smp sane dah petang dlm kul 5, sbb x jauhkan terengganu ngan kelantan, so kejap jerlh....pas tgk chalet semua, iman ngan ayah same pak long ngan mak long kuar jap cr klinik, beli ubt kak nor, erm sepanjang perjalanan dapatlh iman tgk stadium y runtuh tue, heheeheh tp iman suka g terengganu sbb mcm aman dan tersusun jer....cuacapun xdelah terik sangat mcm kelantan.....Balik drp jenjalan ibu bawak iman mandi jap, siapkan iman, siap pakai baju mandi g, kengkonon ingat nk mandi laut pastu, tp x jadi sbb dh malam.....erm gelap, gpun air laut tgh surut...Kebetulan sebelah tmpt penginapan tue ,ade pesta air, heehhehe so pas mandi iman g jenjalan kat sane jap...biasa jer pada iman, ade fun fair, ade org jual², dah mgrb, iman lek tggu ayah - ibu solat, pastu rest jap.....lepas isyak mcm tue, ktorg g lek kat pesta air tue, coz ade wayang kulit, dikir barat tp mcm iman ckp td xde gmbr sorry erk...heheheeh.

AHAD

Pagi esoknyer iman mandi laut, heeheh best sgt, siap kene tanam ngan ibu, ayah,paklong, makngah....diorg geram ngna iman....tp mmg bestlh.
Lepas mandi kitorang bersiap² bergerak nak ker PAHANG lak...heheheeh kali nie kitorang cuti² malaysia kat pantai timur, sebelum smp kitorang singgah pasar payang dulu, adelah iman beli baju iman 2 helai,y nie nnt iman amik gmbr erk....pastu iman g masjid kristal, solat kat sane....gmbr,heehehehe nnt iman usahakan erk.......Habis jer kitorang terus gerak g PAHANG, tp on the way tue singgah beli kopok leko, kopok goreng...iman????? x beli pepe sbb mcm xde nafsu jer ( hahaahah iman mmg x beli tp ibu ngan ayah membeli ) So on the way g PAHANG mmg nmpk pantai jer, sbb ikut jln pantai kan, eeeeeee teruja sgt rase mcm tenang jer, aman jer....jauh gak perjalanan kitorg sbb kitorg nak gerak g JENGKA ,mak sedara ( pangkat jer, tp muda g baru 23) kawin, kendurinyer isnin, tp sbb isnin takut x dpt g so kitorang g jer sekali jalan.....smp JENGKA dah kul 1 pagi, kitorang lepak jap, makan² memasing perut mmg lapar, padahal baru jer singgah makan...hahahaha, iman juper tok ngan tok wan iman....dalam kul 2 kitorang gerak lek umah mak ngah.....erm smp kat R & R Temerloh, mak ngah call suruh masuk, nak tdo jap, sbb pakngah dah x thn mengantuk, dah memacam aksi pak ngah wat...hehehe so kitorang smeua tdo, kali nie pasangan pengantin xde, sbb diorg dah lek dulu, pakcik keje isnin.y ganti tok ayah & family.....kul 4 pagi baru kitorang gerak lek umah mak ngah.........smp raub ayah tukar drive ngan ibu, sbb ayah x thn mengantuk.....iman mmg dah lena....smp umah mak ngah dlm kul 6.30, lelepak jap, solat, makan breakfast......pastu semua org cari bantal...heheheheeh iman bebudak bgn awal, ialah aper kitorang tau, kitorang tdo lena jer...hehhehehe..ibu bgn kul 11.30 tgk iman main kat luar ngan ayah.....hehehe b4 tue iman dah kacaupun ibu ajak main, tp sbb ibu x larat je, ibu mintak acik sue mandikan iman, siapkan iman.....kul 8 iman kacau g, siap cium² ibu g, tp hehehe mata ibu mmg xleh bukak..maybe sbb ibu x tdo semalaman, kat perhentian pun org lain tdo ibu x leh tdo......kesian ibu.....

ISNIN

Pas semua org dah lepaskan penat skit + makan kat umah mak ngah, dlm kul 3 kitorang gerak lek, hehehe x sabar nk lek umah nak rest pepuas...erm.....kitorang singgah kat genting sempah smp kul 6. Sebabkan ari isnin so jalan mcm biasalah jam , org balik keje...lek singgah the store jap, sbb ibu nak antar hp ibu rosak...pastu baru gerak lek umah atuk......smp jer umah atuk ALHAMDULILLAH, iman suka sgt...rase bebas, sbb umah sendirikan....ibu lak terus bukak aircond pergh......melepak iman ngan ibu atas katil....Malam lak tetibe black out,kitorang mmg nk kuar g the store amik hp ibu, so geraklah sekali kuar...pas dah amik hp, g bank jap..pastu terus meluncur pulang ker rumah........ibuckp nak tdo umah atuk mlm nie, tp di sebabkan penat sgt , kami terlelap...hehehe so x jadi ker rumah atuk.......itu jerlah cerita iman......

2 comments:

Zura said...

perghhh....puasnye berjalan...xnk bwk acik zura pun ye....acik zura pun puas gak...puas bace n3 iman yg terlalu panjang nie...jarang n3 tp sekali n3...mcm balas dendam je...hehhehe

iman said...

heheehhe, bkn balas dendam acik zura, tp sesajejer...ikut acik shumie, suka wat recap.......erm mmg puas berjalan tp penat x hengatlah....