TENTANG GAMBAR TUE...

Gambar² iman kat entry lepas tue semuanyer mase iman bercuti ker kedah dan perlis....
Iman bercuti masa hari raya haji y lepas, heheeh lambar baru iman update, sebenarnyer bnyk laik gambar iman nak letak, tp tuelah ibu sibuk sgt, kat rumah dgn adik iman + ngan iman y dah makin banyak songeh;p....

LAME X UPDATE

Dah lamekan iman x update blog nie, sbbnyer tukang update blog iman bz, imanpun bz gak dgn belajar perangai² baru..hehehehe video kat bawah nie salah satu perangai iman...erm oklah layan jer erk, nnt iman update laik gmbr² iman sepanjang kebz'an iman erk...

VIDEO IMAN NGENGADA

video video

IBU IMAN

Semalam ayah balik lambat, iman tggl ngan ibu same adik....sekarang nie iman makin nakal...kekadang ibu ckp iman nie mcm kaki buli jer..iman dgn sepupu iman selalu bergaduh x, tp bkn gaduh bebetolpun gaduh manja...setakat main tarik rambut, tolak menolak tue dah perkara biasa pada kitorang.Semalam jer iman dapat cop mohor dari rauqah....hehehe berkesan. Ibu balik ibu x perasan, tp bila atin cerita baru ibu perasan kesan gigi rauqah kat lengan iman .
ibu : " sape wat nie man??"
iman : "oqah"....
ibu :"nape oqah gigit iman??"
iman : otah igit (gigit)
ibu : otah naper gigit iman???
otah : igit??? ( buat muka mcm blur²)
ibu tunjuk kesan gigit kat tgn iman
otah : ain² jer {main-mainjer}

Lepas soal jawab tue iman ngan otah teruskan bermain....hehehe kitorang kat umah digelar wonderpets, sbb wat pepepun mest berkerjasama...dan kerja tue jadi mesti hebat...hahahaahah

MAKIN BIJAK

Anak ibu nie sejak dapat adik makin bijak, mulut tue mcm bertih jagung x berhenti nak bercakap...Kekadang geram gak ibu ngan mulut anak ibu nie....heheeh tp bila anak ibu dah mula belajar bercakap, as ur parents, ibu ngan ayah kene berhati2 dalam percakapan sbb takut ank ibu terikut....Dah pandai cakap nie, maksudnyer dah pandai menjawablah kan...pantang ibu tersilap skit mulalah mulut tue.hahahah kekadang ibu tak tahan ibu gelak jer depan sayang ibu nie.....

Dah lame x berblogging

Erm sbnrnyer ari tue ibu bekukan kejap blog iman nie, sbb xde pepe citer nak taip , dan ibu lak mg tgh bz nak exam....so xde mase nak update...tp starting from today...ibu akan tlg update cerita iman semula....

SELAMAT HARI GHAYE....


Di kesempatan ini iman sekeluarga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI pada yang dahpun nmpk anak bulan awal...;p dan SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI pada y masih menjalani ibadah puasa ( ialah blum hbs ramadhan g kan)....Ku susun 10 jari memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa, tersilap coretan y melukakan @ menyinggung sesiapa sahaja y mengikuti dan membaca blog ini....Saper y drive balik kg tue, hati² bawak kereta, biarlah kita lambat smp,drp x sampai langsung @ smp dlm keadaan y tidak sepatutnya....Jemputlah datang ker rumah....

IMAN NAK CITER PASAT ADIK...


Dalam kesibukkan semua org nak bercerita pasat sambutan hari ghaye, persiapan hari ghaye dan kemeriahan menyambut hari ghaye, iman xde pepe nak citer pasat ghaye, sbbnyer thn nie iman xdelah berghaye sakan....kenapa?????? sebab 2 hari sebelum hari ghaye ari tue ibu iman selamat melahirkan adik lelaki iman...hehehe so iman sibuk ngan persiapan sambut kelahiran adik iman, gpun ibu dalam pantang mcm manelah iman nak berhari raya kan... Iman dapat adik lelaki namenyer muhammad haziq ishraf.....gmbr kat atas nie amik kat blog acik ena, coz ibu bz nak upload gmbr....

25 RAMADHAN...

Sekejap jerkan dah 25ramadhan...hehehe tinggal 4 hari lagi kiter semua umat islam akan menyambut hari raye...Mcm mane raye thn nie mesti bnyk perubahan dlm hidup korangkan, ker same jer mcm thn² y lepas??????Apepun keadaan tak banyak skit pasti berubahkan...Kalau zaman kanak² mungkinlh, keseronokan dan kegembiraan tue sangatlh di rasai, tp bila usia makin meningkat dewasa dan dah bnyk pengalaman y mematangkan diri jadi dlm hidup nie, mesti bnyk y berubahkan....Apepun sebelum habis ramadhan nie, kita patut menghargai hari² terakhir ramadhan nie dgn penuh keinsafan dan menambah aper y kiter rase kurang dlm ibadah kiter nie........

BERBUKA DI RUMAH MAK LONG

Semalam iman sekeluarga berbuka kat rumah mak long saujana....erm mkn memacam ade...hehehe sbb minggu nie dah terasa mood malas nak memasak + x tau nak mkn per, so bila ade jemputan makan...aper laik serbu ajerlahkan...org ckp rezeki jgn di tolak musuh jgn di cari...Y lebih istimewanyer ari nie kitorang berbuka berkonsepkan makan di laman...heheeheh siap berbaring² laik bagi bebudak kecik mcm ktorang nie....

Makannan mak long masak mmg mecam , siap ade chiken chop laik.hahaahahah alhamdulillah, pas berbuka pas solat kitorang dah gerak balik, sbb atuk nak kejar solat terawikh + atuk iman nie mcm YB bnyk keje nak kene settlekan b4 ari lebaran...Smp umah jer, pak ngah umar dah tunggu.....so per laik makin meriah ler....tp sbb penat sgt, seharian iman berjalan ikut pak ngah sebenanryer cr spare part kereta dia...so tdo awal lah........

MINGGU² AKHIR PUASA......

Ramadhan dah hampir melabuhkan tirainyer...pada y bebenar menikmati mesti rase sedih dan syahdukan sbb ramadhan dah nak habis, tp pada y x berapa nak menikmati @ x menghargai nikmatnyer ramadhan mesti dh x sabar nk tunggu kehadiran syawal....Erm kalau bebudak tue biasalah, kalau sebut puasa mestilah nak ghaye...dan itu y di tunggu²pun. Tp pada kiter y dah dewasa, mana lebih bererti....Hehehehe tepuk dada tny diri...kekadang kiter kene gak muhasabah diri....

Erm...minggu lepas aktiviti anak ibu agak sibuk, ialah ari sabtu ari tue kitorang semua berbuka kat luar, sbb memasing malas nak masak....So kitorang berbuka kat restoran y dekat ngan rumah jer, ibu mertuaku....erm rase nyer nie y pertama dan terakhir kitorang berbuka kat sini...bkn sebab makanan dia x sedap, tp sebab pengurusan dia OUT. Dah tau wat buffet kenelah prepare awal², ini lauk habispun x top up, mungkin sbb x cukup kakitangan..tp nie patutnyer x terjadi, sbb bkn hari pertama restoran nie wat buffer dah sepanjang ramadhan nie.......erm lepas tue laks harga dia, adush...rase tertipu laks...mmglah murah RM19.90 sekepala, tp rupenyer air asing....ingatkan including air, eeeeeeeeee kalau tau mmg baik g tempat lain.....Air y di sediakan utk buffet tue ais kosong jer.....eeeeeeeeeeeeeeee nie bkn mkn mlm biasa, niekan buka puasa, mestilah org nk air lain.......Sabar jerlah.....Tp sebab dah byr kitorang mkn jer....kuih muihpun xde top up....So aku x mencadangkan sesapepun utk pergi ker restoran nie......

Mlm balik drp berbuka puasa tue, kitorang sesiap laks nak g kacau dodol..hehehehe tolong atuk iman jer, sbb nie projek warga emas dan pemuda umno..Erm lame tue drp kol 10mlm smp kol 4.30 pagi baru siap dodol...mmg penat....so lepas sahur memasing semua kedebum tdo...
Tp xleh tdo lame gak.......sbb ari ahad ade projek lain laks.....nnt kiter smbg critera erk...hehehe

KALAU JADI KAT KORANG, GERAM X?????

Luahan hati ibu dan mak pak sedara iman nie...Sebab iman kecik laik kan so xde pepe perasaan ler...hahahahah........
Macam nie al kisahnyer, semalam kitorang semua g the store, heheheh sajejer jenjalan..nak top up shopping ghaye ari tue, ialah mane tau ade laik y berkenan kat hati, erm dapatlah iman sambar sepasang baju kurung...heheeheh....Iman shopping kat mane???? kat mane laik y terdekat mestilah kat THE STORE SG BULOH jer....Mulai drp hari nie diorg akan tutup kol 12 tau...So org² dewasa nie decide nak pergi serbu THE STORE nie pas solat terawikh, so dlm 9 lebih kat kol 10 baru kitorang gerak...alaaaa bkn jauh sgt kan, so dlm 15 min kitorang dah smp. Uish ramai org laik.....semua nak shopping nie...hehehehe perabis duit nie, lelaik ade expo barang letrik dpn THE STORE nie ,memurah laks tue...laiklah ramai y berkerumun....

Kitorang tgk sekejap jer, lepas tue terus ker tmpt y di tuju...bahagian baju kekanak....Erm biasalahkan kalau nak shopping nk membeli nie, kenelah pilih y berkualitikan, walaupun sales tp kene tgk jahitan dan x semua baju tue cantik berkenan di hati...Ibu x beli pepepun, juz td jer sepasang baju kurung utk anak kesayangan dia nie....Erm org perempuan kalau memilihkan memang cerewet sbb nak y terbaik, laikpun bkn selalu mcm beli baju kat pasar...Mak ngah iman dah siap pilih, so nak berangkat ker tmpt lain laks...hehehe tinggallah ibu teman mak long memilih...kitorang y kekanak nie x peduli sgt, y penting dapat main...heheheheeh

Dalam kol 11 tue, tetibe loceng dah bunyi, ktorangpun pelik, erk nie loceng per, pekerja² THE STORE tue dah sibuk berkumpul, rupenyer diorang nk balik...ktorang semua pelik, ialahkan kate buka kol smp kol 12, asal laks diorg nie dah sesibuk nak balik nie...erm mak long teruskan jer mencari baju anak dia..tgh sesibuk memilih tue tetibe dtg sorang pekerja THE STORE nie, selamber jer halau kitorang..dia ckp kitorang nak tutp dah kak.......erk aper hal nie, kate kol 12, nie blum kol 12 gie....Korang tau x dia leh jawab per...erm xde customers kak so, kitorang tutp awal....Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kitorang nie saper? tue y belakang tue bkn customers ker?????? eeeeeee sakit tol hati...Kalau korang kene kat korang mesti sakit hati gak kan...eeeeeeeeeeeeee lepas nie nak boikot THE STORE nie. Manaleh haalu customers sesuka hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jer.

Erm dah haalu pelanggan tue satu hal, ramailah pelanggan y kuar, terpinga² sbb x puas hatikan, siap dah tutup pintu depan laik,eeeeeeeee no manners diorg nie, mase kitorang nak kuar tue adelah sorang pakcik nie, siap leh sound g, eeeeeeeeeeeee korang nie 10 mlm terakhir org patut duduk kat masjid beribadat, nie korang sibuk nak bershopping.....eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee aku pantang tol org y sibuk pasat hal ibadat org nie, Sebab kitorang nie duduk kat masjidlah, kitorang dtg lambt pakcik uits, kitorang g terawikh dulu...y pakcik sibuk sgt kenapa???? Kitorng belanja kat sini, patut pakcik tue bersyukur ialah kalau org² mcm kitorang nie xde pakcik tue ntah² xde keje, sbb THE STORE nie x laku....

Pak long dah suruh cr no tipon manager dia, sesape ade x no tipon THE STORE nie, nak wat aduan..pekerja y diorg sayang nie dah haalu customers dan x pandai hormat customers.....eeeeeeeeeeeeeeeee sakit tau hati nie,atleast buatlah pengumuman khas ker utk inform ini xde, terus bunyikan loceng........eeeeeeeeeee inilah org malaysia, kate penuh adat timur, tp bila bab mcm nie....semua out..geram nie...oklah xnk teruskan nnt kureng lak pahala puasa.....

SHOPPING GHAYE

Korang semua dah habis shopping ghaye x? semalam iman, ibu, ayah and mak long family g the store cari baju ghaye....pergh ramailah manusia...nak cr parkingpun terpaksa 2x pusing.Diorg nie berbuka kat the store kot, heheheheh. Memula ibu ayah cr baju iman dulu, dah siap baju iman, cari baju baby laks...hheehehhe tp baju baby x bnyklah...mungkin sbb musim perayaan so diorg bnyk kuarkan baju utk perayaan jer...sales mmg x ingatlh, walaupun xdelah hebat sgt, tp oklah...hehehehe. Beratus gak ler ibu ngan ayah hbs, tp baju ibu ngan ayah x beli laik...ibu kate minggu terakhir baru nak shopping utk ayah& ibu.

Dalam kesibukkan tue, ibu terlupe nak sambar sehelai baju kurung iman, walaupun tok dah tempah baju utk iman, tp sbb x balik pahang thn nie, so ibu mcm risau x smpt dpt jer...hehehe nmpk gayanyer ade can laik iman nak berjalan nie...;) The store niekan satu jer kelemahan dia, dah tau ramai org bukak lah kaunter bayar tue bnyk skit, nie ade ker bukak satu jer, mmglah pnjg berjela org beratur, smp pintu dah tutp separuh, tp org masih ramai laik.....eeeee pk-pk kanlah erk.

SELAMAT HARI LAHIR....

Hari sabtu ari tue umah atuk meriah dgn anak² + cucu² atuk berkumpul...riuh mmg x ingatlh, mcm dah nak raya.hehehehe. Sebenarnyer hari nie kitorang nk smbt befday maksu + rauqah, sbb tuelah berkumpul reramai....Iman dgn sepupu2 iman mcm biasalah, mestilah menambahkan laik kebisingan kat rumah atuk tue, lelaik kitrg dpt kerusi baru...hehehe mak ngah beli kat MELAKA. Lepas nie makin bersepah ler rumah atuk dgn brg mainan kitorang...hehehehe

Makanan ari nie mmg sedap + meriah sgtlah...dgn kuih muih y banyaknyer.....lauk pauk lak kitorang ade ketam masak lemak + sambal udang + ikan kerapu + siakap 3 rase + kailan ikan masin, tetinggal udang@ sotong goreng tepung jer, kalau x...hehehe dh mcm mkn kat kedai seafood....
Ade side mknn laik mee kari, hehehehe nie hasil drp 2 org chef, mak ngah ngan mak long ler, di bantu oleh pembantu chef makcik....mak long x sempat nk buat pai jer sbb lek keje lewat ari sabtu ari tue....

Minuman lak , minuman utama kitorang air tembikai ( ni hasil tgh ibu + maksu) , air mata kucing + air panas, teh tarik + teh o...hehehe memacamkan....bila smp waktu berbuka jer, mcm mkn kat hotel memasing dah pusing meja, pada iman dgn sepupu2 iman , kitorang dah di sediakan awal2 mknn kitorang , juz tggu mase utk ngap jer...heheheh ialah nnt tersepit lak kitorang nie y comel².

Mlm jer pas solat terawikh, smbg mkn laik + kali nie ade majlis potong kek untuk maksu ngan rauqah...mase atuk bc doa tue, maksu siap tny laik,doa utk saper...hehehe dia tak tau paksu wat surprise kat dia...bila ayah mention name dia dlm doa tue, terus muka dia merah...hahaahh lawaklah maksu nie....So mlm nie ktiroang mkn mmg x berhentilah....smp xleh nak bgn...heheheh smbl tgk tvpun mulut memasing still mengunyah laik.......Mlm nie mmg tdo kekenyanganlah....

HARI RELAX + JENJALAN

Sebabkan semalam tdo lambat, smbt befday maksu dan rauqah, ari nie kitorang smeua bgn lmbt..hehehe kol 10.30 baru tersedar....Sesedar jer mak ngah dah ajak g shah alam, nak tgk baju raya dia ckp. Tp ibu ngan ayah balik rumah dulu, nak menuai padi....hehehe ( menebas lalang daaa...) dah lame tinggal rumahkan, so padipun dah menguning, kenelah menuai...Dlm kol 1 baru kitorang gerak g shah alam...Di sebabkan hari nie kitorang semua berbuka kat rumah pak ngah rizal, so xdelah berebut nk balik masak...

Eeeeeeeeeee mmg ramailah org kat shah alam nie, ialah raya tggl berapa hari jer laik kan, semua sibuk nak cr bahan kelengkapan raya....erm dah puas pusing dari satu ker satu shoping complex tue still xde y berkenan...ade size tp kain x cantik...ibu iman nie laks nmpk jer simple orgnyer, tp punyerlah fussy nak memilih baju...ade tue dh cantik, tp size laks xde...hahaha memacam ragam lah...iman gak y beli, beg duit.hehehehe penting nie tau utk iman simpan duit ghaye.....

Dah puas pusing, dlm kol 3.30 ktorang semua gerak balik umah, smp umah jer solat zuhur, pastu memasing bum...zzzzzzzZZZZZZZZ , penat x ingatlah...hehehe ialah puasakan..ibu lelaiklah x larat... dlm kol 6 lebih baru kitorang gerak g umah pak ngah rizal, alaaaaaa kitorang naik van pak long jer..heheheh jimat skit.

Smp umah pak ngah rizal dh pukul 7.00, so lepak kejap jerlah tunggu waktu jer...Kat umah pak ngah rizal, iman mkn ketam laik + smbl udang gak + ayam masak halia...eheheheh sedap...ade bubur lambuk ( nie atuk y wat ktorg bwk dr umah ). Kitorang x lama kat umah pak ngah rizal, dlm kol 10 kitorang dah gerak balik sbb esoknyer kebanyakkan semua anak2 atuk keje...Dlm perjalanan kitorang singgah mengeteh dulu...heheheh sbb memasing x puas minum + lapar laks tetibe...so smp umah kol 12 gak ler, sbb lepak kat kedai minum lame....

SALAM NUZUL QURAN...


Sebelum iman memulakan entry iman yang terbaru, iman nak ucapkan salam nuzul quran kepada semua umat Islam kat dunia nie...erm ibu ayah iman x cuti....sbb ibu keje kat kawasan wilayah, so wilayah x cuti nuzul quran, ayah laks tmpt keje ayah x amik cuti nie...hehehehe tggllah iman dgn mak ngah & fmly, dan cousin iman y lain....



Nuzul Al-Quran

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran
Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.
Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah SWT
Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.
Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.
Panduan
Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya. Antara panduan berkenaan ialah seperti:
1. Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran
2. Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.
3. Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi seribu bulan.
Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran. Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.
Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu. Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan. Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”.
Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-qadar kepada umat Nabi Muhammad SAW sebagai umat akhir zaman. Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan. Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar. Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun. Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.
Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-qadar, maka kalangan ulama ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah SAW pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah SAW. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Dengan beribadah di sepuluh malam terakhir itu, mudah-mudahan akan dapat menemuinya sebagai bekalan kehidupan akhirat.
Kesimpulan
Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah. Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan. Umat Islam juga perlu mempertingkatkan amal ibadah terutamanya mengejar anugerah Tuhan yang tidak terhingga kepada umat Islam akhir zaman. Beribadah di 10 akhir Ramadhan memberikan kita peluang keemasan ganjaran pahala seolah-olah beribadah sepanjang hidup kita iaitu 1000 bulan (sekitar 83 tahun).

PENDERAAN TERHADAP AYAH...

31hb Ogos 2009, bukan mencatat satu sejarah jer dalam hidup iman, tapi 2 sejarah....Sejarah pertama syukur pada Allah sbb iman masih dapat hidup dlm negara y penuh aman dan damai...dah 52thn negara kiter merdekakan...Betol kiter merdeka dari penjajahan..tp hakikat realiti kehidupan sebenarnyer kiter telah di jajah dr segi budaya dan pemikiran...Ramai y terlalu pandang ker hadapan . terlalu berfikiran terbuka tanpa di sedari pemikiran kiter itu telah pun di jajah.....sebaba terlalu berfikiran terbukalah makin bertambah gejala sosial di negara kiter... Kiter nak salahkan siapa dlm hal mcm nie...tepuk dada tnylah hati....

Erk iman bukan nak citer pasat kemerdekaan negara sbnrnyer, tp kisah penderaan ke atas ayah iman....bkn ibu yang dera ayah...tp heheheehh anka sayang ayah nie....mcm nie al kisahnyer, pagi 31hb tue, iman bgn awal, so imanlah jadi tukang kejut kat dlm umah tok tue, ngan mulut iman y comel nie...kejut ibu, kejut ayah...ibu jer bgn, so ibu bawak iman kuar...tgk kat ruang tamu xde sesapepun...cume mak ndak jer, tgk konsert CT. erm imanpun berjalanlah masuk bilik......tetibe "AYANGGGGGGGG!!!! IBUUUUUUUUU", berlari ibu masuk bilik sbb terkejut dgr ayah menjerit...Heheheh iman dh tuang air panas atas ayah....terkejut ayah dr mimpi y lena....Ops sorry ayah... ibu dah pandang iman lain mcm, cek ayah teruk ker melecur, nasib air tue x panas sgt, kalau x kesian ayah....Ibu dah membebel kat iman, ialah bahayakan air panas, kalau kene kat iman mcm mane,org x salahkan iman, org akan salahkan parents....

Nasiblah ayah x melecur, juz terasa pedih skit jer, ibu angkat plus air panas tue ngna bakul semua....smbl tue mulut mengomel, ( berleter)....hehehe nak marah lelebihpun bkn iman paham, ialah iman kan kecik g, bila nak salin air panas lain, tgk plas air dah pecah berderai...laiklah ibu berangin...per lah ank ibu dah wat nie...baru sorang kalau ramai...eeeeeeeeeeeeeeee

So nak x nak, tgh hari tue ibu ngan ayah terpaksa lah kuar g cari plas air sbb mlm nie nak balik KL, kalau xde air panas mcm mane nak wat susukan....iman bkn minum susu sejuk...sorry ayah, ibu....iman xtau menda tue bahaya...

APE IMAN BUAT....

Sepanjang 2 minggu nie sebenarnyer ibu iman di serang satu penyakit misteri...hehehe bkn terukpun, juz penyakit MALAS nak update blog. Bukak jer blog, rase nak muntah, bukak jer blog terasa mata nie nak terlelap...adush....mmg malaslah....sorrylh kengkawan erk...Korang rase ibu iman nie terkene buatan org x???Padahal hujung minggu iman mmg sibuk...minggu lepas iman balik kg ayah kat pahang...jumper tok ngan tok wan...iman smp pahang dh petang dlm kol 6...kat sini diorang berbuka awal tau...7.16 dah berbuka mmg bestlh...tp mase smp tue, mmg letih sgtlh...pastu still terasa mase berjalan dgn lmbt.

Tok masak simple jer ari pertama berbuka kat pahang, sbb tok kate td tok g tolong morre utk masjid...so amik lauk y dah masak + 2-3 lauk...tp alhamdulillah mmg kenyang....2nd day kat umah tok, kitorang mkn nasi minyak...hehehe -3 kali gak tmbh, sndat perut di buatnya...lepas dah rehat 2-3 jam, kitorang smbg makan laik...hehehe ibu mmg suka mkn nasi minyak tok + ayma smbl tok...ibu kate rase dia lain..hahaha memacam ibu nie ckp jerlah ibu mmg suka makan...

Mlm tue tok bwk iman pergi tempah baju...ialah nak rayakan...so tok belikan 2-3 pasang kain utk iman, erm iman nie penakut org skit, mase tok chom tue nak ukur badan iman, tetibe.... petir berdentum-dentam, hujan turun dgn lebatnyer....( iman menangis x ingat dunia ) hbs riuh satu rumah tok chom...hhaahahahah ibu gelak jer....Ibu siap perli laik, nak wat camner, anak ayahkan...perangai pun mcm ayah ler...hehehe ayah mase kekecik mmg takut org...

Hari ker-3 kat umah tok iman dah wat pedajal kat ayah, hehehe aper dia..nnt iman citer kat next entry erk...

THANX ACIK CHUGIE...



Iman dapat award nie dr acik chugie...hehehe terima kasih acik chugie sbb sudi bagi iman award nie....

HADIS TIPU???

Aku tak taulah sama ada korang pernah dengar atau tidak pasat nie, tapi ini aku dapat drp sebuah blog aku baca semalam b4 aku balik....berkenaan dengan fadhilat terawih di bulan ramadhan.....Sebenarnyerkan hadis yang mengatakan pasat fadhilat nie x dpt di sahihkan memana ulama² dan org cerdik pandai agama....Hadis ini adalah hadis palsu.....kalau korang x percaya korang klick kat SINI

Eeeeeeeee memacam kan zaman skrg nie, hadispun diorg nakpalsukan, kita yang umat akhir zaman serba kekurangan ilmu dan pengetahuan nie, selalu jer tertipu...mcm manalah anak² kita nantikan...semoga kita dapat bimbing seluruh keturunan kita ker jalan y di redhaiNya...amin
Tapi pas dah tau nie jgn lah korang malas lak nak wat terawikh, sbb dalam bulan ramadhan nie semuanyer yang terbaik buat umat Rasululullah s.a.w, mungkin kiter x dpt ganjaran mcm y di sebut² dlm fadhilat tue, tp kita dapat lebih drp itu.....mana kita taukan....bak kate ZURA dlm blog dia, kelebihan ramadhan nie kan banyak.....

LAMBAT @ WAT² LAMBAT...

Heheheeh hari nie ibu lambat g opis, dapat lak peluk anak sayang ibu..pergh lena...Ibu bgn awal dah dlm kul 6.50 b4 ayah g keje..pas ayah g keje, ibu smbg peluk anak ibu,pastu teringat lak kat opis ibu mmg xde keje, semua dh settle....laiklah rase mcm mls nak g keje....melayan perasaan mls + peluk anak ibu, sesedar dh pukul 8.45...hehehe terus ibu gagahkan diri gak bangun, mandi...siap mandi jer dengar sayup² suara anak ibu, ooooo dah bgn sayang ibu nie....sementara tunggu ibu siap iman lepak atas katil laik...

Smp opis jer dah pukul 9.20, ibu tgk ade 2-3 keping kerja atas meja ibu, ingatkan nak ler wat lelambat...tp bos ibu lak dah sound suruh settle menda tue dulu, akibatnyer skrg ibu dah xde keje..uwaaaaaaaaaaaaa nak wat per nie.....bosan tollah!!!!!

PUASA KER??????

Hari nie dah 3 hari kita berpuasa kan.....puasa x korang???? alhamdulillah setakat nie walaupun xde lah larat sgt tapi masih dapat menjalan ibadah puasa nie..ialah bkn selalupun kan dapat rase puasa nie, setahun sekali jer...kalau puas sunat tue rasenyer lain dan dugaannyer lain...Korang perasan tak kalau puasa dlm bulan ramdhan al mubarak nie ade kemeriahan nyer tersediri....nak cakap mcm mane erk, susahlah nak luahkan dgn kata², tp bila sebut jer ramadhan perasaan tue mesti berubah dan kemeriahan dia lain kan.....

Dalam bulan ramadhan nie hari² ada pasarkan, tp bukanlah pasar basah cuma pasar makananjer...@ orang2 sekarang panggil bazar ramadhan...
Erm citer pasat bazar laks, time nielah kalau nak jumper makanan y pelik², actually bknlah pelik manapun, cuma kuih drp negeri lain pun kiter leh dapat kat bazar kiter kan...korang raselahkan kalau wat ranking kuih@ mknan mana y akan paling dapat sambutan bulan puasa nie erk.....

Kalau mcm kat rumah iman, kuih y paling wajib ada, adalah murtabak....kekadang smp 5-6 keping murtabak...sebabnyer time nie jer kitorang menikmatinyer...kalau bulan² biasa mcm nmpk x nmpk jer murtabak nie, wlpn ade di jual kat pasar mlm tp kitorang x heran sgt...cume time bulan puasa jer kitorang mcm gila skit ngan murtabak nie....

Laik satu solat terawikh, dulu mase ibu kecik², ibu cerita hbs jer berbuka puasa, solat maghrib dah x menyabar nak g terawikh....padahal blum laik masenyer...ibu kate time nie lah leh jumper kengkawan, pastu ibu mesti g ngan mak ngah same mak long...bkn buat 11 tau, tp smp 23 rakaat sekali ibu wat, sbbnyer...hahahahaah pastu leh mkn. Seronokkkan zaman kekanak ibu dulu...tp sekarang ibu ckp, x ramai bebudak y ade semangat mcm tue, bebudak skrg lebih suka habiskan mase kat rumah jer....

Balik dr terawikh x sabar nak tunggu esok, sebab nak puasa laik, nak merayap kat bazar ramadhan laik....hehehe tapi kalau time x sekolah tue melepek jgn ckplh, 1 jam sekali mandi, pastu lame jer duduk dlm bilik air....hehehe pernah ade satu ari tue kat sekolah dlm bulan puasa ibu cerita, penat punyer pasat + main x ingat dunia..ibu siap minum air paip laik, + mkn kuih donut, pastu lek umah atuk tny puasa x....dgn x rase berdosanyer ibu jawab puasaaaaaaaaaa...hahahaah tp tue mase kekecik, zaman sekolah rendah...Bnyk laik kenangan mase kecik ibu waktu puasa...tp y pasti ibu kate x same dgn budak skrg berpuasa....

SALAM RAMADHAN....

Rasanya belum terlewat untuk iman mengucapkan selamat menyambut bulan ramdhan al mubarak kat semua pembaca blog yang sudi singgah dan baca blog iman kan....semoga bulan ramadhan kali ini memberi sejuta rahmat dan keredhaan kepada semua umat islam, especially 4 my beloved parents ( ibu dan ayah)....Walaupun iman blum leh berpuasa, tapi iman mendoakan dan ebrharap semua insan yang menjalaninya tabah dan kuat semangat dlm melawan nafsu dan dugaan di bulan y mulia ini.....

ICE AGE 3

Mesti korang semua dah tengok cerita niekan...hehehe kira iman nie mcm ketinggalan skitlah...IMan tgkpun kat rumah jer, ialah sebab ibu ngan ayah skrg tgh worried pasat keselamatan iman dgn penyakit H1N1, so segala aktiviti luar terpaksa di kurangkan...Kalau tak dulu, malam minggu jer ibu ngan ayah mesti bawak iman g tgk mid night dgn sepupu² iman yang lain...tapi skrg ayah ngan ibu ckp mid night kat rumah jer....

Malam tadi iman tgk cerita nie, lek jer dari umah atuk tak tau nak tgk cerita aper, sebab semalam mcm xde cerita sangat, jadi ibu pasangkan iman cerita nie....mmg bestlah cerita nie, x puas tgk sekali...nasib ibu beli DVD, kalau tak iman xleh tgk berulang kali....nnt hujung minggu nie, iman nak ajak sepupu² iman dtg rumah lah...tgk citer nie ngna iman...hehehe bolehkan ibu....

Sesaper y blum tgk citer nie, cecepatlah dapatkan CD@DVD dia ...memang best, bak kate ibu leh release lah tensen....Kekadang tgk kat rumah lebih enjoy sbb bebas skit, leh baring smbl makan kudap²...;p









Free Signature Generator

JOM G TASIK BIRU....15hb & 16hb



Ok kengkawan iman nak jemput semua jom kiter g tasik biru hujung minggu nie, sebab dekat sini ada memacam aktiviti. Sebenarnya ianya start mlm nie laik dengan pertunjukan wayang padang...cerita aper???? hehehehe mestilah cerita upin dan ipin.....Tayangan nie start pukul 9.00 mlm nie, jemputlah semua kengkawan, jom kiter meramaikan padang....heeheh FOC jer....
Esok ngan ari ahad lak ade pertandingan jet skit, ade gak pertandingan mewarna utk kekanak y suka dan rajin mewarna, ade memacam aktivitlah y di sediakan y pasti mestilah ade makan²...hahahahah Sesape y xde aktiviti dan terasa nak bawak family jenjalan jauh skit, sambil menikmati susasa petang di tasik biru meh lah datang erk....Hahahahah mcm iman nie penaja lak, pada hal iman xde terlibatpun sama ada secara langsung @pun tidak langsung....
Ari ahad mlm lak sebagai acara penutup ade forum perdana sempena kedatangan ramadhan al mubarak...heheehh pada yang tak tau tasik biru nie kat mane, ianya terletak kat area umah iman jer...kat kuang / kundang.....jom kengkawan...

Free Signature Generator


ARI NIE IBU KEJE...

Uish...2 hari duduk rumah, demam alhamdulillah dah kebah skit, tp nie still rase panas badan laik.....cume mls nak lanjutkan mc, nnt keje bertambah, walaupun dah ajar budak kat opis nie ( dah hand over keje) tp x confident nak lepaskan mcm tue jer.....Haaaaaaa seeeeeeeee dah ckp dah, ade jer invoice x settle, keje service report y aku bagi last week pun x settle g, pada hal dah leh jer antar masuk bilik bos.....eeeeeeee makin wat temperature badan aku makin panas......tgk pink copy pun x wat nak antar g akaun department, bila aku tny nape x wat, dia leh jawab x tau.........eeeeeeeeeeeeeeee mcm mane kau nk deliver dgn aman nie.......Tu baru cuti 2 hari, blum 44 hari laik.....eeeeee mase nk deliver iman dulu xdelah rase nk tgglkan keje mcm worried jer, nie aku x yakin langsung......Pagi nie dh puas aku membebel, keje leh siap dlm 15 min , smp laaaaaaaa nie x pas laik kat aku, nak bising bnyk kali...pandai lak dia ckp aku membebel, tp kalau x membebel keje x settle....wargh...tensen nie....

Nsib bos aku mc ari nie, so leh ler aku settlekan keje y patut dah settle nie...eeeeeeeeee kalau koranglah kan korang nak wat per ngan budak mcm nie erk......member opis aku pun selalu kene ngan budak nie, kalau pas keje kat dia, mmg berzaman baru leh siap, leh siap b4 dateline, tetibe jadi overdue lak..........Aku tny member aku aper budak nie wat aku xde?????dia ckp xde wat pepe....dia tny nak wat invoice per laik....tp x watpun....eeeeeeeeeeeeeeee poyossssssssssssss!!!!!!!





Free Signature Generator

IBU IMAN DEMAM....

Dah 2 hari ibu iman x keje, sebab ibu demam...sebenarnyer ibu start demam ari sabtu malam laik, tp xlah teruk, juz panas badan jer....ari ahad lak ibu ade kelas, kene lak pepagi subuh tue atuk ngan atin wat kenduri sambut puasa...jemput org masjid jer...agaknyer dengan badan x sihat + kenduri, so badan ibu makin penat...lelaik ngan keadaan ibu sekarang y makin sarat.......Ari ahad tue mase otw g antar ibu, ibu dah ngadu kat ayah, ibu x larat...rase mcm nk pitam jer....tp kene gagahkan diri gak sbb ade quiz....kesian iman tgk ibu. Ptg amik ibu, mmg tgk muka ibu dah pucat lesi, makngah ngan mak long suh ibu g klinik,sbb risau....bkn satu nyawa tp 2 nyawa, ibu ckp tggu isnin....tgk mcm mane...

Isnin, ibu mc, yes!yes!hahaahah iman mmg sukalah sbb ibu ade rumah, so leh bermanja ngan ibu...iman ngan ibu bgn awal, dlm kul 8 lebih, pastu mandi, sarapan...ibu bawak iman smbg tdo lek...ibu kate , ibu x larat..tgh hari skit baru g klinik.....Dlm kul 12.30 ibu bgn, iman kalau dah tau ibu ade rumah...mmg leh tersedar kalau ibu xde kat cc iman...so bila dh sesiap semua, ibu bwk iman ngan kak rauqah jer ikut ibu, sbb nk amik mak ngah kat sekolah terus g klinik.....sebenarnyer nak cek up iman ngan kak rauqah sekali, tp mase smp klinik pakar kekanak tutp laks...so cek ibu jerlah...erm ibu kene wat CTG utk adik iman...hehehehe mmg huru haralah bilik labor room tue di buat iman ngan kak rauqah...ibu y tgh wat CTG pun, asyik ketawa jer...nak tgk ketepatan jantung adik imanpun payah....tp pepun alhamdulillah adik dan ibu sihat...selamat dr penyakit y merbahaya sekarang nie....

Semalam ibu mc laik,badan ibu mmg lemah ler....bgn awal,sbb xleh tdo ibu kate...x selesa...ialah mungkin sbb badan ibu mcm tue, tmbh lak dh start gatal tekak + selesema...kesian ibu, iman nak buli ibu pun mcm x smp hati ( tp buli gak ler sesikit...hehehehe)...Patutnyer ibu dah start keje...tp ibu lanjutkan mc ibu, kesian ibu......esok ibu kate ibu keje...erm......bosanlah....




Free Signature Generator

NAK CITER PER ERK...

Hehehe xde pepe nak ceritapun sebenarnyer, tapi terasa nak mengupdate blog anak ibu nie....erm pagi nie smp jer opis, tgh breakfast ibu bukalah blog, nak tgk ade per citer best...hua!hua!hua! ibu terbaca satu blog nie tajuk dia " GERAM KAT KORANG BERDUA - IMAH & ZIE"....... ahahahahah patutnyer kalau baca tajuk mcm nie mesti nk tau kenapa kan, mesti rase alamak dah tersilap langkah @ hari wat org terasa hati...tp naper ntah ibu leh gelak + ketawa....wlpn dlm blog tue dh mention jgn gelak + ketawa tp tgk tajuk jer dah wat kitorang gelak....

Sebenarnyer y wat acik zura tue merajuk sebabnyer...semalam mase ibu ,acik zura & acik chugie conference, acik zura bgtau nak kuar mlm nie ngan acik ena, jumper member blogger diorg ain....kitorangpun nyakatlah...naper x ajak kitorang???? kitorangpun kawan blog gak...acik zura mesti dh serba salah time tue...hahahaha sbbkan dh lame x membuli acik zura nie, dan selalunyer asik kene buli jer...so ibu pun per laik join acik chugie nyakat acik zura...memacamlah ktorang sakat dia...smpkan cerita y patut dia tgk tp x dpt tgkpun, ktorang sakat...citer per laik...."Nur Kasih"lah...hahahaha agaknyer itu menambahkan geram + sakit hati acik zura kat kitorang berdua...terus dia blah dr conference.....hahahahahaah lawak tol acik zura nie.......tp y paling lawak ade entry khas lak tue wat ibu ngan acik chugie.....Ra...terima kasih kerana menghargai kami mcm nie, wlpn kami dah wat ko kecik hati tp ko masih beri penghargaan pada kami berdua dgn meletakkan nama kami sbg tajuk utama akhbar ko...;p




Free Signature Generator