KESIHATAN IMAN....

Semalam masa ibu balik, iman tdo laik...iman sedar ibu dah siap mandipun, pastu ibu amik iman layan kerenah iman jap, kat rumah atuk iman sekarang di serang DEMAM, mula dengan iman ari tue, ( tapi iman x kene ulser, juz merah tekak jer ), tp start dr nuha.smplah ker kak rauha semua kene demam ulser, ibu dah risau takut iman kene sekali...ialah kalau kene ulser nie seksa nak mkn, nak minum...nuha ari tue kene, semua makanan dan minuman dia mak long letak dlm peti ais, itu mmg petua, doc pun suruh wat mcm tue, kalau baby @ budak kene ulser, kene bg mkn sesejuk...sbb mulut & tekak dia akan rase kebas, sejuk jer....so semua kene letak dlm peti ais...memanglah pelik susu baby bg minum sejuk, tp no choice drp nuha x makan, nnt ragam lapar lak.....Dlm peti ais atin punyerlh bnyk aiskrim, sebut jer perisa pe...hehehe nie semua tendagan drp bebudak kat umah nie y kene ulser....iman tumpang sekaki jer..makanan jangan di tolak......nasi lak, mestilah ktorg semua mkn bubuur, x perlu nk kunyah dan senang hadam....Semalam mak long dh inform ibu iman dah xnk mkn dan minum susu, ibu per laik...tny iman memacamlah....pastu mak long amik torch light nak cek bnyk x ulser dlm mulut ktorang bebudak nie.....iman masih selamat, alhamdulillah tp tekak dah mula merah lek, kak rauqah, adelah 3-4 biji, nuha dah sembuh....kak rauha baru jer kene, adelah baru nk tumbuh...tp y paling bnyk kak nur...keliling mulut dan tekak....atin imanpun demam gak, dah 2 ari, so petang semalam pakngah lek dr pahang sbb ade appointment ngan doc pakar, bawak atin sekali g check up, ialah kan sekarang nie dmm x leh nk buat mcm dmm biasa....bnyk y luar biasa....so tinggallah iman dan maklong & anak²....

Dalam kul 7 giliran mak long & family lak berangkat , mak long keje malam, so pak long dr tempat keje direct jumper mak long kat PMC, jadi mak long angkutlah semua anak² dia sekali.....tinggallah iman, ngan ibu, sementara tunggu ayah ngan atuk lek..Sementara tue , ibu suapkan iman bubur nasi dulu, supaya x lapar sangat, sbb mlm nie ibu ajak ayah mkn kat luar jer, ibu x larat nk masak....hehehe tp sementara tunggu ayah tue iman dah mkn smp kenyangpun, ibupun same ade maggie makngah masak, so ibu mkn skit, lapik perut ibu kate ( tp iman tgk bkn mcm lapik perut....hahahahah)... Atuk lek , pas mangrib atuk kuar lek g PMC amik atin, atuk pesan tunggu atuk lek b4 nak kuar....so tinggallah iman ngan ibu, tgk mcm² aznil....hehehehe lawak lah atuk nil nie...;p

Habis jer Pak nil, ayahpun sampai...so relax jap tunggu atuk ngan atin lek, x lame pastu atuk & atin lek, iman dah siap² nak kuar gak...yeyeyeye dapat jalan...ibu ajak ayah mkn nasi lemak + roti canai kat depan bank RHB, pas mkn ktorg lek...ayah bukak citer night at the museum 2, tp x tgk habispun sbb memasing dah penat.....

Tengah pagi, dlm kul 2-3 am, iman x leh nk tdo, badan rase mcm panas sgt....nasib ibu bagi iman pakai barut dada jer mlm td, uish...mcm mane nie, panas...ibu bgn cek badan iman...confirm iman DEMAM......uwaaaaaaaaa xnk demam, badan x selesa.....pastu ayah bgn wat susu panas kat iman....tetepuk iman, terus terlelap...sesedar jer ibu kejut ayah, dh lambat nak g keje, melompat ayah bgn, hehehehe sorry ayah...minggu nie ayah asyik lewat jer....erm iman dah x leh nk tdo, bila cuaca rase sejuk skit, ibu tukarkan barut dada iman dgn baju...pastu ibu bukak tv, utk iman, g solat subuh.....Sesiap g umah atuk, kat umah atuk ibu mandikan iman b4 ibu gg keje pastu tdo kan iman dalam buai......tp ibu jgnlah bimbang anak ibu masih aktif, dan panas badan imanpun xlah kuat sgt, maklong ade umah...jgn risau yer ibu....

P/S : Doa ibu, moga anak ibu cepat sembuh ,sihat selalu...x mau ragam² erk.....esok ibu ayah cuti dudk ngan iman erk....


Free Signature Generator


2 comments:

Zura said...

sian iman...acik zura pun dh nk kena demam nie...musim lah skrg nie...jgn influenza h1n1 menular kat sini sudah...

iman said...

eeeeeee mintak di jauhkan lah acik zura nie, iman kecik gie antibodi x kuat g.....ibuuuuuuu tgk acik zura nie...

p/s : ra jgn mengarut , aku kurantin ko nnt